MEET DR. WIEGERINCK

VAN ELKE MAAND WEER TELEURGESTELD TOT EINDELIJK ZWANGER

In de hectische wereld van vandaag de dag zien we wachttijd als ‘verloren’ of verspilde tijd. We zijn eraan gewend geraakt dat we de meeste dingen in ons leven zelf kunnen plannen en regelen. We hebben alles onder controle.

Je zou bijna gaan denken dat zwanger worden ook zo werkt: je bepaalt zelf in welke maand je zwanger wilt worden en negen maanden later krijg je een baby. Maar hier heeft de natuur nog steeds het laatste woord. Zeker, je kunt de natuur wat beïnvloeden door ervoor te zorgen dat beide partners zo gezond mogelijk leven. Maar je kunt niet zomaar een datum prikken om zwanger te worden.

Hoewel veel stellen moeite hebben met zwanger worden, is het goede nieuws dat het bij negen van de tien stellen binnen een jaar nadat ze zijn begonnen met proberen op natuurlijke wijze lukt. Zonder medische onderzoeken of behandelingen.

Maar wat het moeilijk maakt, is dat niet te voorspellen is hoe lang het duurt, of welke invloed dit allemaal op jullie emoties en jullie relatie heeft.

Misschien is het nuttig om te begrijpen hoe vruchtbaarheid voor de meeste mensen werkt. Als alles goed gaat, bereiken na het vrijen veel zaadcellen het baarmoederhalsslijm, waarna er eentje vervolgens als eerste bij de eicel komt en deze binnendringt. Maar zelfs wanneer er bevruchting plaatsvindt, is dat geen garantie voor een positieve zwangerschapstest en een voldragen zwangerschap.

De eicel, de zaadcel en het hele bevruchtingsproces moeten allemaal van voldoende kwaliteit zijn. In het lichaam vinden controleprocessen plaats die kijken of de bevruchte eicel goed genoeg is om uit te groeien tot een mens. Zo niet, dan wordt het zwangerschapsproces afgebroken en treedt een bloeding op, die op een menstruatie lijkt of die (later) als miskraam wordt aangeduid.

Welke factoren hierbij een rol spelen, verschilt van maand tot maand. Algemeen gezien betekent dit dat je elke maand een kans van één op de vijf (20%) hebt dat je zwanger wordt. Je kunt dus al in de eerste maand en bij de eerste poging zwanger worden, of pas in de elfde maand en na de zoveelste poging.

Het kan dus even duren voor je zwanger bent. Maar wat kun je in de tussentijd doen om je kans op zwangerschap te vergroten?

Als ik naar de stellen luister die in al die jaren dat ik arts ben mijn vruchtbaarheidskliniek hebben bezocht, komen eigenlijk steeds de volgende drie emoties naar voren: frustratie als er toch weer een menstruatie volgt, ondanks de hoop dat het deze keer was gelukt; wanhoop en de gedachte nooit zwanger te worden; en het gevoel van hulpeloosheid, omdat ze geen mogelijkheden hebben om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Na keer op keer dezelfde verhalen te hebben gehoord, vroeg ik me af of er een manier was om stellen toch meer controle te geven om hun kansen op een zwangerschap te vergroten. Robert bedacht de FERTI·LILY nadat hij zelf ook maand na maand deze zelfde teleurstelling mee had gemaakt. Uit eigen ervaring wist Robert dat stellen graag een actievere rol willen spelen en inzicht willen in hun eigen vruchtbaarheid, hoe ze met problemen omgaan en hoe ze zelf het zwanger worden kunnen beïnvloeden – maar waarvoor ze de middelen niet hadden.

De FERTI·LILY Conceptie Cup zorgt ervoor dat er meer zaadcellen het baarmoederhalsslijm bereiken (vóór de eisprong, wanneer het kleurloos is en je op je vruchtbaarst bent). Het zorgt ervoor dat het sperma bij de baarmoederhals blijft, zodat de gebruikster na het vrijen kan opstaan en rondlopen. Ze kan naar het toilet gaan, douchen of iets anders doen. Ik vond dat een interessant idee: het geeft je bijna dat gevoel van vrijheid terug in een tijd waarin je je mogelijk beperkt voelt door cycli en routines.

Over routines gesproken: het is vaak zo dat stellen vrijen zien als een verplicht nummertje tijdens de ovulatie, omdat ze er ze er eigenlijk geen zin in hebben, wat weer een negatieve impact kan hebben op hun intieme relatie. Omdat de FERTI·LILY Conceptie Cup na het vrijen wordt gebruikt, gewoon thuis, blijft seks spannend en intiem. Ja, het stel moet nog steeds seks plannen tijdens de vruchtbaarste dagen van de vrouw, om zo veel mogelijk te profiteren van de cup, maar er zijn geen ingewikkelde handelingen of lastige procedures nodig in bed of kliniek.

De kans om zwanger te worden hangt altijd af van een groot aantal factoren. Als er geen slijm of geen eicel is, zal zelfs een hoger aantal zaadcellen geen effect hebben. De bijdrage aan een hogere kans op zwanger worden door het gebruik van de FERTI·LILY Conceptie Cup is daarom moeilijk voor ieder stel te bepalen. Maar we kunnen wel zeggen dat het een onderdeel van zelfzorg kan zijn. Het gevoel dat je zelf iets doet om je kansen te vergroten geeft kracht en werkt geruststellend; daardoor valt er vaak een last van de schouders in een tijd die voor stellen al spannend genoeg is.

Als al dat wachten voelt als tijdverspilling en een last begint te worden, kan de FERTI·LILY helpen. Ik ben blij dat ik samen met Robert en zijn team een bijdrage heb kunnen leveren aan de ontwikkeling van dit product voor stellen die proberen zwanger te worden. Ik hoop dat het veel stellen zal helpen een gezin te stichten.

Ik lees graag feedback van stellen die de FERTI·LILY Conceptie Cup hebben gebruikt. Vruchtbaarheidsspecialisten zoals ik kunnen leren van jullie ervaringen, dus deel je gedachten en ervaringen met ons.

Schuiven naar boven