3 manieren om je ovulatie te achterhalen

3 manieren om je ovulatie te achterhalen

améliorer la qualité des ovocytes

Wanneer je probeert zwanger te worden, is het essentieel om te weten wanneer je ovuleert. Dit helpt je om vast te stellen hoe regelmatig je cyclus is, wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je het beste het bed in kunt duiken. Daarom deelt FERTI·LILY drie handige manieren om je moment van ovulatie te herkennen zodat je de kans op zwangerschap kunt vergroten. Ontdek ook hoe je je kansen op zwangerschap kan vergroten met een conceptie cup.

Meten van je temperatuur

Wil je weten wanneer je ovuleert, meet dan dagelijks je basale temperatuur. Dit is je lichaamstemperatuur wanneer je rust houdt (zoals in de ochtend als je wakker wordt). Tijdens het meten zal je zien dat je temperatuur vrij constant is, maar op het moment dat je ovuleert je temperatuur iets stijgt (minimaal 0.2 graden). Houd je dus dagelijks je temperatuur bij, dan kun je zo je vruchtbare dagen achterhalen – 2 à 3 dagen voor je ovulatie.

Door het regelmatig meten van je temperatuur krijg je een goed beeld wat jouw ‘normale’ temperatuur is, zodat je de piek herkent en daardoor beter je eigen cyclus begrijpt.

Zo ga je aan de slag:
Haal een thermometer bij de apotheek (rectaal is de meest betrouwbare manier). Meet iedere dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur – ‘s ochtends als je net wakker bent is het beste. Houd in een schriftje bij wat je temperatuur is. Sommige thermometers kun je verbinden aan een app om zo je cyclus te monitoren. Na een aantal maanden krijg je inzicht in je cyclus zodat je kunt voorspellen welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

Wees ervan bewust dat het moment dat je temperatuur stijgt, je al bijna aan het einde bent van je vruchtbare dagen. Dus als je nog geen seks hebt gehad in de voorgaande dagen, maak dan maar snel je partner wakker voor een portie ochtendseks.

Gebruik een ovulatietest

Een andere manier om je ovulatie te meten is door middel van een ovulatietest, die je bij de drogist en apotheek kunt halen. Net als bij een zwangerschapstest, plas je op een staafje en wacht je totdat een lijntje verschijnt. Een ovulatietest meet de concentratie LH (luteïniserend hormoon) in je urine om aan te geven wanneer je ovuleert. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt en loslaat. Je LH-levels stijgen circa 36 uur voor je ovuleert. Test je positief? Dan zijn jouw meest vruchtbare dagen aangebroken. Als je zwanger wil worden, kan je het beste op één van deze dagen vrijen.

Check je cervixslijm

Je vruchtbare dagen kun je ook vaststellen door het bestuderen van je cervixslijm (het slijm dat de klieren in je baarmoederhals en vagina maken). Cervixslijm kan als hulpmiddel werken om je ovulatie beter te voorspellen. In tegenstelling tot het meten van je lichaamstemperatuur – dat aangeeft dat je net hebt geovuleerd én dus al aan de late kant is – kan het slijm juist als voorspeller worden gezien.

In de eerste week na je menstruatie is het cervixslijm taai en dik. Hoe verder je richting je eisprong gaat, hoe vochtiger het slijm wordt. Net voor de eisprong komt oestrogeen vrij, wat leidt tot een toename van slijmproductie, waardoor het slijm rekbaar en vloeibaarder wordt. Als je vaginale afscheiding doorzichtig en elastisch is, betekent dit dat je bijna gaat ovuleren. Dit is het beste moment om te proberen zwanger te worden. Wil je meer weten over hoe je vaginale afscheiding tijdens je menstruatiecyclus kan veranderen en wat het betekent, lees dan dit artikel.

Ons advies – vergroot je kansen met een Conceptie Cup

Als je eenmaal bekend bent met je vruchtbare dagen, raden we aan om een conceptie cup te gebruiken om je kansen op zwangerschap te optimaliseren, zoals de FERTI·LILY Conceptie Cup. Deze cup wordt na zaadlozing vaginaal ingebracht om zaadcellen dichterbij de baarmoedermond te duwen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven