LP – Ovulatie

ZO ACHTERHAAL JE JE OVULATIE

Wanneer je probeert zwanger te worden, is het essentieel om te weten wanneer je eisprong is. Dit helpt je om vast te stellen hoe regelmatig je cyclus is, wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je het beste samen het bed in kunt duiken. In dit artikel delen we tips om je moment van ovulatie te achterhalen zodat je je kans op zwangerschap vergroot.

WAT IS OVULATIE?

Ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. De eicel maakt een ‘sprongetje’ om in de eileider terecht te komen, vandaar de naam ‘eisprong’. Als je zwanger wilt worden is het essentieel om te weten wanneer je ovuleert: de eicel kan namelijk tot 24 uur na je ovulatie worden bevrucht. Wordt de eicel niet binnen 24 uur bevrucht, dan wordt het – samen met het baarmoederslijmvlies – uitgescheiden en begint een nieuwe menstruatiecyclus. Maar hoe herken je je ovulatie?

HERKEN JE OVULATIESYMPTOMEN

1. Meet je (basale) temperatuur. Op het moment dat je ovuleert, stijgt je temperatuur minimaal 0.2 graden. Door het regelmatig meten van je temperatuur gedurende je cyclus, krijg je een goed beeld van jouw ‘normale’ temperatuur, zodat je de piek herkent en zo weet wanneer je ovulatie is. Handig om te weten: je bent het meest vruchtbaar op de dag van de ovulatie en de dag daarvoor.

2. Ovulatietest. Je kunt je ovulatie ook meten door middel van een ovulatietest, verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Net als bij een zwangerschapstest, plas je op een staafje en wacht je totdat een lijntje verschijnt. Een ovulatietest meet de concentratie LH (luteïniserend hormoon) in je urine om aan te geven wanneer je ovuleert. Een hoge concentratie (10-20 keer hoger dan normaal) geeft aan dat je bijna gaat ovuleren (doorgaans binnen 2 dagen) en je vruchtbare dagen gaan beginnen.

3. Bestuderen van je cervixslijm. Je kunt je vruchtbare dagen ook voorspellen door je baarmoederslijmvlies te controleren. Een verandering van je baarmoederslijmvlies, één van de meest duidelijke ovulatiesymptomen, kan werken als een voorspeller voor je ovulatie; het slijm wordt rekbaar en vloeibaarder, waardoor het ontvankelijker wordt voor sperma. Wanneer je vaginale afscheiding helder en elastisch is, ben je dicht bij de eisprong en gaat je meest vruchtbare periode bijna beginnen. 

VERGROOT JE KANS OP ZWANGERSCHAP

Als je eenmaal weet wanneer je ovuleert, kun je het meeste uit je vruchtbare dagen halen. Vergroot je kans op zwangerschap met de FERTI·LILY Conceptie Cup: een hormoonvrij conceptiehulpmiddel dat jou helpt om thuis zwanger te worden, zonder de intimiteit in de weg te staan. De cup zorgt ervoor dat zoveel mogelijk sperma naar de baarmoederhals wordt geleid, zodat meer zaadcellen de baarmoeder in kunnen zwemmen en de kans op bevruchting van een eicel kan vergroten. Onderzoek toont aan dat de Conceptie Cup de kans op zwangerschap met 48% verhoogt.

1.5 claim sticker_NL_pink

OVER DE FERTI·LILY CONCEPTIE CUP

De FERTI·LILY Conceptie Cup is gemaakt van 100% medische silicone en kun je zelf gemakkelijk na het vrijen vaginaal inbrengen. Na het inbrengen kun je opstaan, plassen, douchen of gezellig blijven knuffelen. Je hoeft dus niet langer met je benen in de lucht te blijven liggen om sneller zwanger te worden. De cup is zeer zacht en voel je niet zitten. Uit een enquête met FERTI·LILY gebruikers  blijkt dat 9 op de 10 vrouwen de cup omschrijft als comfortabel en 86% van de vrouwen vindt de cup eenvoudig te gebruiken. Ook fijn: dit herbruikbare hulpmiddel kun je voor wel 6 cycli gebruiken.

BEKEND VAN

logo-fertilily-zwanger

ERVARINGEN MET FERTI·LILY

Schuiven naar boven