ZWANGER WORDEN

OVER JOUW VRUCHTBAARHEID

VAN OVULATIE TOT ZWANGERSCHAP:
OVER VRUCHTBAARHEID EN CONCEPTIE

Wat is ovulatie?

Elke maand produceren je eierstokken een aantal eicellen die in kleine zakjes, follikels genaamd, groeien. Tijdens de eisprong of ovulatie knappen deze follikels open. Dit moment is meestal ongeveer twee weken voor de menstruatie.

Je vruchtbaarste dagen zijn de dagen net vóór de ovulatie. Op dit moment is het baarmoederhalsslijm gladder, om het sperma te helpen gemakkelijker bij de eicel te komen om deze te bevruchten. Aan het slijm kun je zien of je ovuleert of niet, maar je moet wel weten hoe. Hoe werkt het? >

Hoe wordt een eicel bevrucht?

Nadat de eicel het follikel verlaat, maakt je lichaam een hormoon aan dat ervoor zorgt dat de baarmoederwand dikker wordt, zodat daar een bevruchte eicel in kan nestelen. De eicel is inmiddels in de eileider aanbeland, waar deze 24 uur lang wacht op bevruchting door een zaadcel.

Wordt de eicel niet bevrucht, dan beweegt deze verder naar de baarmoeder om dan uiteen te vallen. De verdikte baarmoederwand wordt dan tijdens de menstruatie afgevoerd, waarna het ovulatieproces opnieuw begint.

Als een zaadcel zijn reis door de vagina, de baarmoederhals en verder naar de eileider overleeft, kan hij de eicel binnendringen en deze bevruchten. Daarna kunnen er geen zaadcellen meer in de eicel komen.

HOE VERGROOT IK DE KANS
OM ZWANGER TE WORDEN?

Aanpassingen in je leefstijl

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de natuur een handje te helpen. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl kunnen helpen om de kans om zwanger worden te vergroten en je lichaam voor te bereiden op een succesvolle zwangerschap. Zowel jij als je partner kunnen minder alcohol gaan drinken, stoppen met roken, meer bewegen en meer vitaminen slikken, zoals foliumzuur en zink. Overleg met je huisarts wat je allemaal kunt doen

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Het tijdstip van de ovulatie verschilt van vrouw tot vrouw, is afhankelijk van de lengte van je cyclus, en kan zelfs van maand tot maand verschillen. Om je vruchtbare dagen te volgen kun je een ovulatietest doen en er zijn apps om je cyclus te volgen.
Een andere manier om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent, is door naar de consistentie en kleur van je vaginale afscheiding te kijken. Dit is het baarmoederhalsslijm, en kun je zelf eenvoudig controleren. In de dagen voor de eisprong (ovulatie) verandert de consistentie van het slijm en wordt het ‘spermavriendelijker’. Als het bijna kleurloos (een beetje als rauw eiwit) en elastisch is, ben je het vruchtbaarst. Is het slijm plakkerig en roomwit van kleur, dan ben je minder vruchtbaar.
Je kunt je ovulatie ook volgen door je temperatuur op te nemen (in rust). Tijdens de ovulatie is deze hoger.
De allereerste stap is gezond leven en goed geïnformeerd zijn. De FERTI·LILY Conceptie Cup is meer dan een middel dat je leefstijl ondersteunt. Gebruik de cup tijdens je meest vruchtbare dagen en vergroot zo de kans om zwanger te worden. Hoe werkt het? >

MOEILIJK ZWANGER WORDEN

Hoe lang duurt het gewoonlijk om zwanger te worden?

Of dit nu de eerste keer is dat je het probeert of nóg een kindje wilt krijgen, het is volkomen normaal dat het een tijdje duurt voordat je zwanger wordt. Statistisch gezien is de kans op een zwangerschap na een jaar proberen groter dan wanneer je nog maar een maand bezig bent. De kans dat je na drie, zes en twaalf maanden proberen zwanger bent, wordt geschat op respectievelijk 68%, 81% en 92%. Houd dus vol! 

Wat voor effect heeft stress op mijn vruchtbaarheid?

De drukte van het dagelijkse leven en de druk om zwanger te worden kunnen stress verhogend werken. Als het niet meteen lukt, kun je gaan piekeren – je biologische klok tikt immers door – en bedenken wat je mogelijk kunt doen om het proces te versnellen. Maar het beste wat je kunt doen is: ontspannen! Stress heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid, en piekeren maakt het alleen maar erger.

En hoe zit het met mijn leeftijd?

Als vrouw ben je rond je 22e het vruchtbaarst, en dan is de kans om zwanger te worden elke keer dat je het probeert 20-30%. Op je 35e is deze kans maar liefst met de helft afgenomen; en ook het aantal spermacellen van je partner is met een derde gedaald tegen de tijd dat hij 30 is. Feit is: hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt. Maar de meeste mensen die zwanger proberen te worden zijn niet 22, maar eerder 30 of ouder. Help de natuur dus een handje en laat de balans in je voordeel doorslaan! 

Schuiven naar boven