Herken je ovulatie met cervixslijm

Herken je ovulatie met cervixslijm

Vaginale afscheiding

De veranderingen in je cyclus zijn ook van invloed op je vagina. De vaginale afscheiding verandert van kleur en textuur door je cyclus heen. Tijdens je vruchtbare dagen is de textuur zo dat het sperma beter achterblijft, terwijl het de rest van je cyclus dikker is zodat er niets je baarmoedermond in kan.

Daarom kun je aan je afscheiding best goed opmerken of je ovuleert en dus vruchtbaar bent. Als de afscheiding doorzichtig en elastisch is, beetje zoals rauw eiwit, sta je op het punt te ovuleren en is je kans op conceptie aanzienlijk groter.

Waar je lichaamstemperatuur eigenlijk meer meten achteraf is, is je afscheiding veel meer een voorspellende factor. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt net voor de ovulatie aangemaakt en zorgt ervoor dat je meer afscheiding produceert. Daardoor wordt het helderder, vloeibaarder en flexibeler. Op deze manier kan de afscheiding de zaadcellen helpen overleven en de baarmoeder in te zwemmen.

Na je ovulatie wordt het hormoon progesteron vrijgemaakt waardoor je afscheiding verdikt en de baarmoedermond afgesloten wordt.

Jouw cyclus en de vaginale afscheiding (afgaande op gemiddelden):

Dag 1-5: Menstruatie
Geen afscheiding

Dag 6-10:
Droog en plakkerig – eerst weinig afscheiding, dan droog en plakkerig

Dag 10-14:
Romig en wit, langzaam overgaand in nat en waterig

Dag 14:
Op de dag van de ovulatie is het rauw eiwitachtige substantie: iets dikker/draderiger dan water en doorzichtig.
Dit is wanneer je het meeste vruchtbaar bent

Dag 14-22:
Door het progesteron wordt het slijm weer droger en plakkeriger, totdat je weer menstrueert

Hoe check je de vaginale afscheiding?

  • Was je handen en zorg dat je niet hele lange nagels hebt. Tenzij je ook gewend bent om tampons hiermee in te brengen
  • Zorg voor een comfortabele plek en positie, bijvoorbeeld op het toilet of in de badkamer
  • Breng voorzichtig een (wijs)vinger in je vagina. Als je veel afscheiding hebt voel je dat al snel en hoef je niet heel ver naar binnen. Vlakbij je baarmoedermond is het beste plekje
  • Haal je vinger uit je vagina en bekijk de substantie op je vinger. Wrijf er even met je duim overheen en haal je vingers dan uit elkaar om te kijken hoe elastisch het is. Het beste is dus doorzichtig en elastisch als je een kindje probeert te krijgen.

Tips:

  • Doe deze check niet tijdens of net na een vrijpartij. Het vocht in je vagina voor het hebben van seks lijkt op vaginale afscheiding van je ovulatie, maar dat is dus niet het geval
  • Zorg dat je genoeg drinkt. Je wist vast al dat dat goed is voor je gezondheid en je lijf. Het helpt ook de vochtbalans in je vagina op peil te houden
  • Je stoelgang helpt bij het verplaatsen van afscheiding van de baarmoedermond naar de vagina. Je kunt goed checken nadat je voor een nummer 2 naar het toilet bent geweest. Wel je handen wassen voor de check
  • Als je PCOS hebt, kan het checken van de afscheiding een onbetrouwbare methode zijn. Dan kun je beter ovulatie testen gebruiken.
  • Als je het niet prettig vindt om een vinger in je vagina te doen, kun je dagelijks je vulva checken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven