Kan je aan je baarmoedermond voelen wanneer je vruchtbare dagen zijn?

Kan je aan je baarmoedermond voelen wanneer je vruchtbare dagen zijn?

Tijdens je menstruatiecyclus verandert de positie van je baarmoedermond om de zwangerschap zo optimaal mogelijk te maken, en dit kun je zelf thuis controleren!

Waar zit je baarmoedermond?


Waarom moet ik mijn baarmoedermond controleren?

Je baarmoedermond verandert tijdens je menstruatiecyclus. Tijdens het ovuleren is je baarmoedermond zacht, open en hoog gepositioneerd. Voor en na je ovulatie is je baarmoedermond stevig, dicht en laag gepositioneerd. Door je baarmoedermond te controleren, kun je beter achterhalen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Als je probeert zwanger te worden en wilt weten hoe je je vruchtbaarheid kunt optimaliseren, lees dan dit artikel.

Onze tips:

 • Controleer je baarmoedermond meerdere keren gedurende de maand zodat je het verschil van de verschillende stadia van je cyclus kunt opmerken.
 • Controleer niet na geslachtsgemeenschap; dit kan de hoogte van je baarmoedermond beïnvloeden.

Hoe controleer je je baarmoedermond?

 1. Was je handen om elke vorm van infectie te voorkomen.
 2. Zoek een comfortabele houding waar je gemakkelijk bij je baarmoedermond kunt komen, zoals hurken.
 3. Steek een vinger in je vagina zo ver als je kunt.
 4. De baarmoedermond voelt stevig maar sponsachtig aan en bevindt zich aan het einde van je vaginale kanaal. Je baarmoedermond kan moeilijker te vinden zijn wanneer je ovuleert, omdat het dan hoger gepositioneerd is.
 5. Maak elke keer als je dit doet aantekeningen, zodat je beter een trend kunt opmerken.

Wat moet je noteren?

Tip: je baarmoedermond voelt aan als het puntje van je neus wanneer je niet in je vruchtbare dagen zit. Zit je wel in je vruchtbare dagen, dan voelt het vergelijkbaar als de stevigheid van je lip.

 • Zachtheid: tijdens je vruchtbare dagen voelt het zachter aan door een stijging van oestrogeen.
 • Opening: je baarmoederhals zal iets meer open zijn voor en tijdens je menstruatie en tijdens je eisprong. (Ben je al eens bevallen of heb je een miskraam gehad, dan kan de baarmoedermond bij sommigen open aanvoelen.)
 • Positie: tijdens je vruchtbare dagen voelt je baarmoedermond zacht en open, en is het hoog gepositioneerd. Op niet vruchtbare dagen voelt het stevig, gesloten en laag aan.


Cervicaal slijm

Wist je dat je ook met je baarmoederhalsslijm je vruchtbare dagen kunt bepalen? Hoe je dit doet, leer je in dit artikel.

Zo houd je je baarmoedermond gezond en gelukkig

 • Haal een HPV-vaccinatie
 • Laat regelmatige uitstrijkjes maken
 • Gebruik condooms tijdens seks

 

Vergroot je kans op zwangerschap!

Om je kansen op zwangerschap te vergroten, is het handig om een conceptie cup te gebruiken tijdens je vruchtbare dagen. Gebruik de FERTI·LILY Conceptie Cup om meer zaadcellen naar de baarmoedermond te duwen. Koop nu! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven