Gezonde Vetten voor Vruchtbaarheid

Gezonde Vetten voor Vruchtbaarheid

Mijn naam is Ismee en ik ben orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige. In mijn praktijk help ik mensen naar een klachtenvrij bestaan op een geheel natuurlijke manier. Ook ondersteun ik veel vrouwen bij hun wens om natuurlijk zwanger te raken. Ik neem mijn volgers op Instagram (@ismee.pureliving) regelmatig mee in mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl. Ik neem daarbij alle aspecten mee zoals; voeding, beweging, persoonlijke verzorging, stress, straling en chemische stoffen. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op. 

Er is een stofje waar we allemaal een beetje bang voor zijn gemaakt. Dat terwijl deze stof de bouwsteen is voor onze (geslachts)hormonen. Baby’s worden met dit stofje gemaakt. Waar heb ik het over? VET! En onze vetfobie kan nog wel eens voor problemen zorgen.

Wist je dat vet uit voeding de bouwsteen is voor de hormonen oestrogeen en progesteron? Weet je wel… die súper belangrijke hormonen die je nodig hebt om zwanger te raken. En nee, het klopt inderdaad dat ik het nu niet heb over donuts, kroketten en chips. Ik heb het over gezond vet en ik ga jullie vandaag uitleggen wat gezond en ongezond vet is zodat je voortaan een bewuste keuze kunt maken. 

Wat wij nodig hebben is een balans tussen de vetten omega 3, 6 en 9. We hebben ze allemaal nodig maar wel in de juiste verhouding. Omega 3 komen we vaak tekort en van omega 6 hebben we vaak een overschot omdat we te veel bewerkte producten eten. Dit werkt ontsteking bevorderend en vertraagd de aanmaak van belangrijke hormonen. Eigenlijk zouden we massaal Omega 3 vetten aan onze leefstijl moeten toevoegen en ik hoop jou met dit artikel te stimuleren dat ook echt te gaan doen. Omega 3 is naast de bouwsteen van onze hormonen namelijk ook de belangrijkste bron van energie voor de hersenen. Wist je bijvoorbeeld dat een kindje tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode met alle liefde alle omega 3 uit de hersens van zijn/haar moeder drinkt? Deze heeft die kleine nodig om het eigen brein voldoende te laten groeien. Dat jij als moeder zwangerschapsdementie krijgt of vergeetachtig wordt is voor het kindje veel minder van belang. Daarom is omega 3 en dus gezond vet zo extreem belangrijk in alle fases van een kinderwens van preconceptie tot banjerende pubers. 

Ieder voedingsmiddel bestaat uit een verdeling van drie macronutriënten: Koolhydraten, vetten en eiwitten. Als ik het heb over gezond vet (omega 3) heb ik het over vetten die van nature in een (biologisch) product zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: kokos, noten, zaden, pitten, avocado, vis en de biologische dierlijke producten zoals zuivel en vlees. Ook de pure en onbewerkte vetten zoals extra vierge olijfolie, kokosolie, avocado olie en biologische roomboter zijn hier essentieel. Al deze voornoemde vetten wil je meer gaan toevoegen aan je dagelijks voedingspatroon. De vetten die van nature in producten zitten, zitten er niet voor niets. Ze bevorderen bijvoorbeeld de opname van belangrijke eiwitten, vitamine en mineralen die zich in het product bevinden. Een leuk voorbeeld: Je neemt uit magere kwark veel MINDER eiwitten op dan uit volle kwark. Daarnaast is het een stuk lekkerder en zit je sneller vol dus hoef je er minder van te eten. Win-win! 

Wat zijn dan de vetten die ik moet vermijden?

Dat zijn de vetten waarvan we jaren geleden hebben gehoord dat ze gezonder zijn zoals zonnebloem-, maïs- en pindaolie. Deze oliën zijn allemaal over-bewerkt. Niet meer natuurlijk. En worden eigenlijk alleen maar aan producten toegevoegd of gebruikt om in te bakken (niet doen aub). Deze bewerkte plantaardige oliën zorgen onder andere voor ontstekingen in het lichaam. Gelukkig is het achterhaalde kennis dat vet alleen gezond is uit plantaardige bron, want de groep vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen blijft maar groeien. Als je op een verpakking kijkt en er is vet aan toegevoegd gaat dit vrijwel altijd over bewerkt vet. Dit is vet dat je wilt vermijden en zou zelfs transvet kunnen zijn. Transvet is het vet dat zorgt voor de groeiende diabetes en hart-vaat ziekte epidemie. Weggooien dus al die bewerkte producten en vetten! 

 Waar kun je dan wel in koken en wat mag er wel worden verhit?

Kokosolie, milde olijfolie, biologische roomboter of ghee. Waar liever niet in te koken? Bak en braad, zonnebloemolie, normale roomboter, mais olie of iets anders waarop staat: Minder vet! Of Magere …! Last but not least: Extra vierge olijfolie is SUPER! Maar serveer het koud, lekker over groentes en salades en bak er niet in. Neem vet in haar natuurlijke vorm tot je. Dus onbewerkt, onverhit (koude persing, puur!) en zonder chemische toevoegingen. En vergeet niet, een gezond voedingspatroon bestaat altijd uit balans en variatie.

 

Liefs,
Ismee

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven