Zo Optimaliseer jij je Vruchtbaarheid

Zo Optimaliseer jij je Vruchtbaarheid

Hoe kan je je vruchtbaarheid optimaliseren op een natuurlijke manier? Wanneer je zwanger wilt worden, vraagt dit heel wat van je lichaam. En zwanger worden is niet voor elke vrouw even makkelijk. Uit onderzoek blijkt meer dan 15% van stellen moeite te hebben met zwanger worden. Als je niet zwanger wordt en niet ziek bent en er verder geen medische onderliggende reden is of je partner de reden is, wat is het dan wel? De timing, je eicellen, hormonen, leefstijl en nog veel meer, enorm belangrijk om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Je lichaam moet al deze puzzelstukjes samen hebben kunnen voegen.

Gelukkig heb je invloed op je eigen vruchtbaarheid. Daarom duik ik in dit artikel in op de wetenschap en vruchtbaarheid en hoe je kan zorgen dat jij je vruchtbaarheid kan optimaliseren. Natuurlijk is dit een tijdrovend proces en wil dit niet gelijk werken. Worstel je met zwanger worden, lees dan ook door tot het eind, want er bestaan ook fijne tools zoals FERTI·LILY .

Welk moment ben je vruchtbaar?

Daarvoor is het belangrijk terug te gaan naar de biologie boeken. Wij vrouwen worden geboren met eicellen, maar vanaf het punt dat we ovuleren en tot we stoppen met ovuleren zijn ze vruchtbaar. Hier lees je meer over de overgang en menopauze.

Maar het wil niet zeggen dat je elke dag vruchtbaar bent. Je vruchtbaarheid hangt samen met je eisprong. Zoals we dat in de praktijk ook wel noemen ‘je fertility window’. Dit zijnde dagen voor en vlak na je eisprong. Na deze eisprong is kans op bevruchting 18 uur. Maar ook sperma speelt een rol, want deze kan maar liefst 120 uur actief zijn, dat komt neer op 5 dagen. Dus ook voor je ovulatie speelt sperma al een rol.

Track je cyclus

Uiteindelijk is het niet alleen maar een ‘Let’s give it a try’’. Je wilt ook kennis hebben over je menstruatiecyclus en wanneer je de meeste kans hebt op zwangerschap. Daar kun je door middel van je cyclus tracken of door cycluscomputers zoals de LadyComp ook een heel eind komen. Meer over cycluscomputers lees je in deze blog

Wat kan je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Tegenwoordig zijn er genoeg fabelt te vinden over wat je vruchtbaarheid kan schaden, laten we daarom focussen op de bewezen wetenschap:

Stress

Een van de grootste beinvloeders is stress. Dit heeft een negatieve invloed op je bloeddruk maar ook allerlei andere processen in je lichaam. Zo toont onderzoek aan dat het effect heeft op je vruchtbaarheid. Dit onderzoek toont aan dat vrouwen waarvan het speeksel hoge niveaus van alfa-amylase bevatten, het enzym dat je aanmaakt wanneer je stress ervaart, zij er 29% langer over doen om zwanger te raken ten opzichte van vrouwen die minder van dit enzym hadden(1).

Je voedingspatroon

Je voedingspatroon heeft ook invloed op je vruchtbaarheid. Een onderzoek toonde aan dat transvetten de kans op onvruchtbaarheid vergroten.(2)

Je gewicht

Iets waar veel vruchtbaarheidsklinieken op hameren. Onder- en overgewicht hebben ook invloed op je gezondheid en vruchtbaarheid. Met een BMI hoger dan 29 kan de kan met 4% verminderen. (3)  Ik wil wel toelichten dat ik in de praktijk echter ook genoeg vrouwen met een hoger BMI, dus laat je dit niet ontmoedigen.

Hoe zit het met je leeftijd?

Geen zorgen, na je dertigste is het nog niet te laat. Maar het is wel goed op te realiseren dat je vruchtbaarheid vanaf dan langzaam afneemt. Dit ziet er als volgt uit:

​​

(4)

Je omgeving speelt een rol

Tegenwoordig gebruiken we ook enorm veel producten die invloed hebben op onze hormoonhuishouding. Hoe dat precies zit legde ik al eens uit in een post, die je hier gemakkelijk terug kan vinden.

Hoe verbeter ik mijn vruchtbaarheid?

Je vruchtbaarheid betekent vooral goed voor jezelf zorgen. Maar er zijn uiteraard dingen die je sowieso kan toepassen om de kans te vergroten. Plus je partner kan hier ook in bijdragen.

Ik geef je daarom een aantal concrete tips om aan de slag te gaan met het optimaliseren van je vruchtbaarheid. Gun jezelf hier wel de tijd voor om grote stappen te kunnen maken. Voor mijn coachees raad ik altijd minimaal 6 maanden aan, maar hoe eerder hoe beter.

Welke dingen doe je op dagelijkse basis die wellicht je vruchtbaarheid kunnen schaden? En kijk ook naar je verleden, wat kan invloed hebben uitgeoefend hebben op je vruchtbaarheid? Zo kan de anticonceptie ook een grote rol spelen. Hier lees je meer over het juist stoppen met de anticonceptie.

Leefstijloptimalisatie voor vruchtbaarheid

Je hoort het vast vaker, maar wat is dan precies leefstijloptimalisatie? Dat is een holistische aanpak waarbij je kijkt naar de manier waarop je leeft, wat je eet, hoe je dagelijks beweegt, voor jezelf zorgdraagt en hoe jij je slaap en stress inricht. En uiteraard zegt het ook wat over alcohol en roken. Zo heb ik hier twee hele fijne blogs over: stressmanagement & slaaptips

De kracht van natuurlijke voeding

Als jij gezond bent en zorg draagt voor jezelf, dan is de kans groot dat je baby ook gezond gaat zijn. En nutriëntrijke voeding draagt ook bij aan je mentale gesteldheid en hoe energiek je bent. De kracht van voeding is enorm om je vruchtbaarheid te optimaliseren. (5)

Foilumzuurrijke groente en fruit zijn ook essentieel voor je antioxidanten maar ook aan het voorkomen van geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje.

Voedingsmiddelen voor je hormoonbalans

Naast de belangrijke mineralen en vitamines uit voeding, draagt het ook bij aan een positieve hormoonbalans. Om je wat inspiratie te geven deze voedingsproducten ondersteuning aan je vruchtbaarheid en hormonen.

  • Belangrijke vetten: avocado’s, grasgevoerd vlees, noten, zaden, olijfolie, kokosolie. Deze vetten dragen bij aan het verminderen van ​​ontstekingen in je lichaam, wat ondersteuning biedt bij een regelmatige ovulatie en vruchtbaarheid.
  • Voldoende en gevarieerde groenten: broccoli, spinazie, zoete aardappelen, snijbiet, boerenkool, kool. Groenten bevatten een van de essentiële prenatale voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en folaat. Wat tevens ook beschermt tegen geboorteafwijkingen.
  • Antioxidanten uit fruit: appels, druiven granaatappels, sinaasappels, grapefruit, kiwi. Deze dragen bij aan gezonde eicellen.
  • Zuurkool, Kimchi, augurken. Allemaal key voor je darmgezondheid. Welke bijdraagt aan gezonde eitjes.
  • Eiwitten. Deze dragen bij aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Denkend aan gras gevoerd vlees, vis, schaaldieren, linzen, maar ook noten en zaden. Je bloedsuikerspiegel is cruciaal. Bij een verhoging en insulineresistentie kan het zorgen voor een verstoorde menstruatiecyclus en de ovulatie bemoeilijken.

De rol van progesteron

Dat je hormonen een belangrijke rol spelen is een feit. Een daarvan is progesteron.

Progesteron draagt bij aan een gezond libido, niet geheel onbelangrijk in de start van jullie reis.

Een disbalans in progesteron kan vervelende klachten geven zoals een te hoge oestrogeen dominantie, wat vervelende klachten met zich meebrengt.

Na de bevruchting is progresteron ook key in het niet afstoten van de bevruchte eicel en biedt het de baarmoederwand bescherming. Tevens kan het bijdragen aan goede voeding voor de baby in de baarmoeder.

Te lage levels van progesteron kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Daar kan eventueel een progesteron-hormoontherapie bij ondersteunen.

Wat kan ik beter mijden?

Ik ben geen voorstander van het verbieden of afraden van voedsel, er is niks per se goed of fout. Maar er zijn wel belangrijker invloeden, los van alcohol en roken, die echt een steentje kunnen bijdragen.

Cafeïne speelt hierin een rol. Bij teveel inname van cafeïne (>500mg) bleken vrouwen 9,5 maanden langer erover te doen om zwanger te raken. Decafé en cafeïne vrije thee zijn wellicht een betere optie voor de time being (6)

Zoals al eerder genoemd kunnen transvetten het risico op onvruchtbaarheid met 31% vergoten Transvetten zijn namelijk moeilijk af te breken. (7)

Pesticiden bespoten groenten en vlees en melkproducten die niet gras gevoerd zijn, kan ik minder aanbevelen. Bestrijdingmiddelen hebben directe invloed op je hormoonhuishouding en geven het zelfs bij zwangerschap door op je kind. Ga lekker langs de boer en haal zoveel mogelijk je voeding vers. Oh en even afspoelen is niet genoeg, was je groente en fruit goed.

Basis supplementen die je wilt gebruiken

De samenstelling van de meeste prenatale supplementen uit de apotheek zijn niet per se bewezen werkzaam en vaak mist de opneembaarheid er zelfs in

Als je dus een supplement kiest, ga dan eerst na welke specifiek echt bijdragen en kijk naar de actieve vorm die wellicht noodzakelijk zijn.

Hier een aantal supplementen die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan vruchtbaarheid:

  • CoQ10: Deze zit vol antioxidanten en stoffen voor de cellen. Het stimuleert tevens de energie van eicellen.​​ (8)
  • Actieve Folaat: in de meeste gevallen zeggen ze vaak foliumzuur. Echter is dit slecht opneembaar. De actieve vorm folaat is makkelijker opneembaar. Dit helpt bij de celgroei.
  • Glutathion: dit is een antioxidant en kan helpen bij vruchtbaarheid. (9)
  • L-arginine: dit kan de bloedtoevoer verbeteren naar de baarmoeder en eierstokken. (10)
  • Magnesium: een fijn supplement die ondersteuning biedt bij stress en het beteren van je slaap.
  • Omega 3: hét essentiële vetzuur wat de kwaliteit van eicellen enorm betert. (11)
  • Vitamine D: Vruchtbaarheidsproblemen ontstaan ook vaak bij een tekort aan vitamine D, voor zowel de man als vrouw. Dit kan je ook beter even laten testen!
  • Zink: zink kan bijdragen aan het sneller zwanger worden, dit komt omdat het grotendeel van de vrouwen zinktekort hebben. ​​(12)

Hoe kan ik mijn kansen verhogen?

Natuurlijk wil je alles op alles zetten om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten Een tool die je kan helpen en die volledig backed-up by science is, is de FERTI·LILY Conceptie Cup.

​​Deze conceptie cup zorgt ervoor dat er 300% meer zaadcellen naar de baarmoedermond gepusht worden en daardoor de kans op bevruchting kan vergroten! (13)

Hoe werkt het?

Na de zaadlozing breng je deze cup in de vagina in. Hierdoor worden de zaadcellen richting de baarmoedermond geduwd, en komen er meer terecht in de omgeving van het baarmoederhalsslijm. Daar is de kans dat ze overleven groter, en is dus ook de kans dat ze een match vinden met een eicel groter. Lees hier meer. Daarnaast is het raadzaam om het glijmiddel ook hierop af te stemmen. De kans is groot dat anders de zaadcellen moeizamer overleven door vaginale droogte wat hieruit ontstaat. Bekijk hier de FERTI·LILY Conceptie Gel.

Wil jij je vruchtbaarheid optimaliseren?

Begin bij het begin! Of je nu herstellende bent van de pil of gewoon zeker wilt weten dat je je hormonen in balans brengt, ik help je graag. Wil je meer weten over hoe ik je hierbij kan helpen? Ook geef ik begeleiding in het optimaliseren van je vruchtbaarheid. Bekijk hier de mogelijkheden!

 

Over Eva Luna

Ik ben Eva Luna en ben women’s health coach. Ik help vrouwen om goed in hun vel te zitten en te leren én begrijpen hoe hun lichaam in elkaar zit door middel van de ELL Methode.

We worden dagelijks overspoeld met vage adviezen en diëten die elkaar tegenspreken. Als er één ding is dat je moét weten, dan is het wel dat gezond leven makkelijker is dan je denkt. Je hoeft jezelf niet uit te hongeren, urenlang hard te lopen of alleen maar soep te drinken om je jezelf te voelen. Het grootste geheim achter dagelijks wakker worden met een heerlijk bruisende energie? Consistentie.

Na één dag gezond eten verandert er weinig, en je zal het vast herkennen: het enthousiasme om nieuwe gewoontes vol te houden ebt na een tijdje weg. Vanaf dan wordt je wilskracht steeds belangrijker. Je leven omgooien for the better gebeurt dus niet in één dag.

Ik leer jou je vrouwelijke lichaam te begrijpen en je hormonale balans te herstellen. We zorgen er niet alleen voor dat jij je fysiek lekkerder voelt, maar dat je mindset ook meebeweegt

Wil je meer over mij weten, lees dan hier over mij.

 

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3984126/
  2. https://hms.harvard.edu/news/trans-fats-may-raise-risk-infertility
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527670/
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03009734.2019.1707913
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22394716/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9054236/
  7. https://hms.harvard.edu/news/trans-fats-may-raise-risk-infertility
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844662/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15134155/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22978268/
  12. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1609
  13. https://scientonline.org/open-access/the-fertilily-conception-cup-increases-the-chance-of-conceiving-in-comparison-with-expected-pregnancy-rates-a-prospective-observational-study.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven