Fertiliteitsbehandeling vs. FERTI·LILY

Fertiliteitsbehandeling vs. FERTI·LILY

partners that are trying to conceive

Voor sommige stellen kan zwanger worden een hele uitdaging zijn.  Heb je te maken met vruchtbaarheidsproblemen en het effect op een gespecialiseerde behandeling door de Covid-19-pandemie dan is dat extra vervelend.

Je vruchtbaarheidsbehandeling is uitgesteld. Wat nu?

Als je in deze groep valt lijkt de situatie misschien hopeloos. Aangezien de sociale media schijnbaar overspoeld worden door zwangerschapsaankondigingen van beroemdheden en goede vrienden, met schattige texten als: “We verveelden ons tijdens de lockdown …” of “Covid-baby!”, voel je je misschien een beetje gefrustreerd omdat je maandenlang hormoonbehandelingen hebt ondergaan die je lichaam enorm heeft veranderd. Alleen maar om vervolgens je vruchtbaarheidsbehandelingen tot nader order uitgesteld te zien worden.

Je bent niet de enige met dit gevoel.

Ongeveer 15% van de stellen wereldwijd hebben moeite om zwanger te worden (1). Met andere woorden, er zijn miljoenen stellen die precies begrijpen wat je doormaakt in ‘normale tijden’ – en ook nu tijdens een pandemie. Eloise Edington, oprichter van ‘Fertility Help Hub’, vroeg haar volgers onlangs hoe ze zich voelden terwijl ze zwanger proberen te worden tijdens de huidige Covid maatregelen en de lockdowns in het Verenigd Koninkrijk. Ze vertelde: “De algemene reactie was een gevoel van ongeloof, uitputting en eenzaamheid, waarbij velen vertelden dat ze het gevoel hadden dat hun leven en babydroom ‘stilstaat’.”

Maar wist je dat de FERTI·LILY Conceptie Cup je zelfs in de latere stadia van het proberen om zwanger te worden kan ondersteunen, ook wanneer je al gespecialiseerde medische hulp hebt ingeroepen? De Conceptie Cup is online verkrijgbaar en het is  klinisch bewezen dat het de kans op bevruchting vergroot – ook voor stellen die al meer dan een jaar proberen om zwanger te worden. De Conceptie Cup biedt extra hulp bij het maken van een klein wondertje in een tijd waarin de toegang tot gespecialiseerde vruchtbaarheidsondersteuning beperkt is.

In dit artikel duiken we in de slagingspercentages en de gebruikerstevredenheid van begeleide conceptie – met name van IUI en IVF – maar ook van de Conceptie Cup. Dit doen we niet om je bang te maken of je vruchtbaarheidstraject te veranderen; we weten dat IVF voor veel stellen de enige optie is om zwanger te worden na een lange en frustrerende periode. In plaats daarvan willen we laten zien hoe de Conceptie Cup naast (of in sommige gevallen in plaats van) een gespecialiseerde behandeling kan worden gebruikt om je kansen op zwangerschap te vergroten. We hopen dat het een beetje optimisme zal brengen voor degenen bij wie de vruchtbaarheidsbehandelingen zijn uitgesteld vanwege de pandemie.

 

Disclaimer: de informatie in dit artikel is alleen bestemd voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van een professionele medische diagnose of behandeling. We raden aan om altijd het advies van een gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening en/of mogelijke behandeling te volgen.

 

Succespercentages voor IUI en IVF

IUI kan hoge slagingspercentages opleveren, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Per cyclus hebben vrouwen in IUI onder de 35 jaar 15-20% kans op succes. Vrouwen van 35-40 jaar hebben ongeveer 10% kans, en vrouwen onder de 40 hebben elke cyclus een kans van 5% of minder (2). Hoe meer cycli van IUI een stel ondergaat, hoe groter de kans op conceptie.

Het slagingspercentage kan ook worden beïnvloed door factoren zoals reeds bestaande aandoeningen (zoals endometriose, polycysteus-ovariumsyndroom of onvruchtbaarheid van de man), de soorten medicijnen die worden gebruikt en de aanwezigheid van een geblokkeerde eileider. Gemiddeld is er voor alle IUI-patiënten een kans op levendgeborenen van 5-15%.

IVF is gemiddeld meer succesvol dan IUI, wat logisch is gezien de intensiteit. De NHS meldt dat de kans op levendgeborenen 29% is voor vrouwen van onder 35 jaar, 13-23% voor vrouwen van 35-40 jaar en 3-9% is voor vrouwen ouder dan 40 jaar.

 

Succespercentages voor de FERT·LILY Conceptie Cup

Onlangs hebben onderzoekers een klinische studie uitgevoerd betreffende de FERTI·LILY Conceptie Cup. De studie omvatte 85 vrouwen (gemiddelde leeftijd van 30), van wie 50% als klinisch ‘onvruchtbaar’ zouden worden geclassificeerd (zij die langer dan 12 maanden zwanger proberen te worden). Deze vrouwen gebruikten de Conceptie Cup voor drie cycli.

Het is indrukwekkend dat 23% van de vrouwen in die studie, nadat ze FERTI·LILY gebruikten, zwanger werden – bijna drie keer zo hoog als de onderzoekers voorspelden.

Deze bevindingen geven aan dat de FERTI·LILY Conceptie Cup een geschikte eerstelijnsbehandeling kan zijn voor stellen die al een jaar of langer proberen om zwanger te worden, maar ook een alternatief bieden voor stellen die teleurgesteld of gefrustreerd zijn door de medische vruchtbaarheidsbehandelingen.

 

Comfort en welzijn van IUI en IVF

Voor vrouwen die een natuurlijk IUI proces volgen (dat wil zeggen geen hormonale injecties, slechts een korte inseminatie procedure) kan er een licht ongemak zijn. Meestal zijn dit lichte krampen tijdens of daarna, vergelijkbaar met een uitstrijkje. Vrouwen die een hormonale IUI behandeling ondergaan kunnen deze bijwerkingen hebben, ook stemmingswisselingen, een ongemakkelijk opgeblazen gevoel en vermoeidheid kunnen voor komen.

IVF procedures zijn aanzienlijk meer tijdrovend, maar ook emotioneel en fysiek veeleisend. Ten eerste vereist IVF de manipulatie van de menstruatiecyclus om het grootst mogelijke aantal eicellen te produceren en de baarmoeder voor te bereiden op mogelijke implantatie (4). De vrouw injecteert zichzelf met de verschillende hormonen en andere geneesmiddelen. Voor de daaropvolgende procedure van het verwijderen van de eicel is een verdoving vereist en wordt het aanbevolen om de hele dag, zo niet meerdere dagen vrij te nemen van het werk om te herstellen. Een paar weken later keert men terug naar de kliniek voor de embryotransfer, waarbij de bijwerkingen vaak symptomen van vroege zwangerschap bevatten, bijvoorbeeld vermoeidheid, opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en lichte vaginale bloedingen (4).

Veel vrouwen melden dat de emotionele bijwerkingen van IVF meer uitdagend zijn dan de fysieke bijwerkingen. Ze herinneren zich dat ze zich geïsoleerd voelden tijdens hun behandelingen, en dat ze niet met hun vrienden of familie konden praten uit angst voor een oordeel of  een ongevraagd advies.

Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling is het gebruikelijk dat het leven van een stel draait om de cyclus van de vrouw, het toedienen van de hormooninjecties en elke 24-72 uur naar doktersafspraken gaan. Het kan voor beide partners een stressvolle tijd zijn, omdat ze zich zorgen maken en hopen dat elke procedure goede resultaten oplevert en omdat ze de vele instructies van IVF nauwgezet moeten volgen.

 

Comfort en welzijn bij het gebruik van de Conceptie Cup

De Conceptie Cup is gemaakt van zachte, flexibele siliconen en is ontworpen om gemakkelijk in te brengen en comfortabel te dragen. In een recente klinische studie melden 9 op de 10 vrouwen die het gedurende drie cycli gebruikten geen ongemak. De Conceptie Cup wordt op dezelfde manier gebruikt als een menstruatiecup, maar is kleiner en zachter waardoor hij makkelijker in te brengen is. Dit is een van de vele cruciale verschillen tussen de twee cups.

Hoewel de FERTI·LILY Conceptie Cup de natuurlijke hoogte- en dieptepunten die gepaard gaan met elke maand proberen zwanger te worden niet wegneemt, is ons product wel 100% vrij van hormonen. Tenzij je het naast vruchtbaarheidsmedicijnen gebruikt om je kansen een extra boost te geven, vermijd je de extra emotionele en fysieke bijwerkingen die gepaard gaan met een hormoonbehandeling.

De Cup kun je in je eigen slaapkamer gebruiken na geplande of spontane seks tijdens je vruchtbare periode. Op deze manier kun je de intimiteit behouden.  Je hoeft ook geen vrij te nemen voor eventuele behandelingsafspraken – want die zijn er niet!

 

Gebruiksgemak en gebruikerstevredenheid voor IUI en IVF

Een Deense studie uit 2003 stelde dat de meeste patiënten over het algemeen tevreden zijn met de medische aspecten van IVF en IUI behandelingen (5). Zoals je zou verwachten, beoordeelden respondenten die zwanger waren en/of een succesvolle behandeling hadden, hun ervaring eerder als positief dan vrouwen die niet zwanger waren. Respondenten zeiden ook dat ze graag meer advies willen krijgen over alternatieve manieren om zwanger te worden wanneer de behandeling moet worden stopgezet en zij vragen om meer emotionele steun.

De fysieke en emotionele uitdagingen die bij IVF horen maakt IVF voor sommige stellen onpraktisch. Veel vrouwen, ongeacht of ze gezonde baby’s hebben gebaard, zouden deze procedure niet aanbevelen aan andere vrouwen (6). Dit is vanwege de moeilijkheden die vrouwen hadden tijdens het proces, zoals het verhoogde risico op miskramen, of voor sommigen de ethische zorgen over het invriezen van embryo’s die uiteindelijk kunnen worden vernietigd of gebruikt kunnen worden voor onderzoek.

 

Gebruiksgemak en gebruikerstevredenheid voor de FERTI·LILY Conceptie Cup

100% van de gebruikers van de bovengenoemde klinische studie die zwanger werden, zouden de FERTI·LILY Conceptie Cup aanbevelen. In een consumentenonderzoek voor FERTI·LILY vond 86% van de klanten de cup gebruiksvriendelijk, waarbij 9 op de 10 vertelden dat ze over het algemeen tevreden waren.

De Conceptie Cup is ontworpen om te passen  in je normale levensstijl  en sluit zich makkelijk aan bij alle andere hulpmiddelen die je waarschijnlijk al gebruikt om zwanger te worden, zoals ovulatietesten, apps voor het volgen van cycli en supplementen. In tegenstelling tot IUI en IVF, staat seks nog steeds centraal in het proces van zwanger worden tijdens het gebruik van de FERTI·LILY Conceptie Cup. En omdat je het thuis gebruikt, kan het makkelijk een onderdeel worden van je routine. Als je de cup eenmaal hebt ingebracht kun je opstaan, rondlopen, douchen, naar het toilet gaan of gewoon lekker knuffelen met je partner – whatever you want to do!

Lees hier de beoordelingen van onze gebruikers

Conclusie

De Conceptie Cup is aanzienlijk minder invasief, minder duur en meer toegankelijk dan IUI of IVF. Dat is belangrijk in deze tijd, zeker met uitgestelde behandelingen en klinieken die nog steeds gesloten zijn vanwege de pandemie. De cup kan op elk moment worden gebruikt en het kan zelfs je vruchtbaarheidsbehandeling complementeren in latere stadia, ook naast meer geavanceerde behandelingen om je kansen op een zwangerschap te vergroten.

Voor wie worstelt met de lockdown en de maatregelen – stay strong! En als het goed voelt voor jou en je partner, weet dan dat er een optie is om je kansen te vergroten om zwanger te worden zonder intensieve behandelingen.

 

 

Citaties

1)  Sharlip ID, Jarow JP, Belker AM, Lipshultz LI, Sigman M, Thomas AJ, et al. Best practice policies for male infertility. Fertil Steril. 2002;77:873–82. doi: 10.1016/S0015-0282(02)03105-9. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar

2) CNY Fertility. IUI Success Rates

3) National Health Services. Overview: IVF 

4) Steures, P., van der Steeg, J. W., Hompes, P. G., van der Veen, F., & Mol, B. W. (2007). Intrauterine insemination in The Netherlands. Reproductive biomedicine online, 14(1), 110–116. https://doi.org/10.1016/s1472-6483(10)60772-9 

5) L. Schmidt, B.E. Holstein, J. Boivin, T. Tjørnhøj‐Thomsen, J. Blaabjerg, F. Hald, P.E. Rasmussen, A. Nyboe Andersen, High ratings of satisfaction with fertility treatment are common: findings from the Copenhagen Multi‐centre Psychosocial Infertility (COMPI) Research Programme, Human Reproduction, Volume 18, Issue 12, December 2003, Pages 2638–2646, https://doi.org/10.1093/humrep/deg505

6) Verily. I Have Children Thanks to IVF, But Here’s Why I Would Never, Ever Recommend It

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven