Ontdek de wetenschap achter je cyclus

Ontdek de wetenschap achter je cyclus

De vrouwelijke cyclus is er eentje van hormonen. Niet zo gek dat ze vroeger bij elkaar in een rode tent gingen zitten, die vrouwen. Bij een piek van bepaalde hormonen kan het gedrag, geduld en inlevingsvermogen van de vrouw namelijk veranderen

We praten je graag bij zodat je als vrouw weet wat er speelt!

Dag 1-14: De folliculaire fase

Deze fase duurt van de eerste dag van je cyclus (zodra je menstrueert) tot ongeveer dag 14 (de ovulatie). Tijdens de folliculaire fase zie jij natuurlijk dat je vloeit, maar van binnen zijn je eierstokken alweer hard aan de slag voor je volgende ovulatie.

De hypofyse in je brein (een klier ter grootte van een erwt) communiceert met je hormonen, deze maakt ook de FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aan. Het FSH, dat zorgt dat de follikels in de eierstokken doorgroeien naar de eileiders. Follikels zijn kleine zakjes gevuld met vocht en een eitje. Slechts 1 of 2 ontwikkelen zich tot echte eitjes. Zodra het eitje of de eitjes zich ontwikkelen wordt het hormoon oestrogeen geproduceerd, hierdoor gaat het baarmoederslijmvlies zich verdikken. De aanmaak van Oestregeen neemt toe gedurende de ontwikkeling van het eitje en bereikt de piek net voor de ovulatie. Als dit hormoon dan op de piek is, wordt de productie van het GnRH hormoon gestart. Dit staat voor Gonadotropin-releasing hormone of in het Nederlands: Gonadotropine. Dit hormoon stimuleert de eisprong en vertelt de hypofyse dat het Luteinizing Hormone (LH) en het FSH moeten worden afgegeven.

Als we het toch over samenwerken hebben: het LH en FSH bereiken hun piek rond dag 12 van je cyclus, dan zorgen je eierstokken voor een kleine piek in het testosteron wat weer zorgt voor een verhoogd libido. Juist net op de dag dat je vruchtbaar bent. Cool he?

Overigens meten ovulatietesten de hoeveelheid LH en FSH in je urine om te bepalen wanneer je nou op je vruchtbaarst bent.

Dag 14: Ovulerende fase

De pieken van het LH en FSH zorgen er samen voor dat het eitje rijp is. Het eitje daalt via de eileiders af waar het bevrucht kan worden door sperma. Je moet er wel voor zorgen dat je de dagen voor de ovulatie gaat vrijen om te zorgen dat er op dag 14 sperma cellen in de eileiders wachten…

Dag 15-18: De luteale fase

Nadat het eitje is gesprongen, dalen de LH en FSH waardes weer naar normaal. De afsluiting van de follikels in de eierstokken zorgen voor de productie van het hormoon progesteron. Als het ei is bevrucht door een spermacel in de ovulerende fase, dan blijf je progesteron aanmaken zodat het slijm in de baarmoederwand dik genoeg is voor het eitje om zich te nestelen.

Als het eitje niet bevrucht is, zorgt de afname van progesteron dat het slijm dunner wordt en afvloeit tijdens je menstruatie.


PC
OS feitje

Met PCOS, Polycystic Ovulatory Syndrome, heb je hogere levels of LH gedurende je hele cyclus. Hierdoor bereikt het hormoon geen echte piek en heb je dus geen ovulatie. Het resultaat is dat heel veel niet rijpe eitjes (cysten) in de baarmoeder blijven hangen. Vandaar de naam Polycystic: veel cysten.

Nu dat duidelijk is, kun je jezelf beter begrijpen en aan de mannen in de omgeving duidelijk maken hoe het toch komt dat bepaalde dagen anders zijn in de maand. Doe er je voordeel mee, zouden wij zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven